Fieldtrip 2, jaar 2
Op vrijdag 4 maart heb ik mijn tweede fieldtrip van jaar 2 gehad naar het Dolfinarium in Harderwijk. We moesten om kwart voor 12 aanwezig bij de ingang van het Dolfinarium. Daar aangekomen zijn we vriendelijk ontvangen en zijn we naar een ruimte gegaan waar zijn gestart met de lunch. Na de lunch hebben we een presentatie gehad van Marten Foppen de directeur van het Dolfinarium en tevens de uitleg van de interactieve opdracht. De opdracht ging over de orka Morgan. De vraag was hoe zouden wij zijn omgegaan met de pers vanaf het moment dat Morgan uit de zee is gered. Het groepje waar ik in zat had gewonnen samen met nog een ander groepje en dat is toch wel een hele leuke ervaring! We hebben nu in vrijkaartje gewonnen van het Dolfinarium om het park nog eens te bezoeken. Na de prijsuitreiking hadden slecht een half uurtje in het park na we de dolfijnenshow 'De Droomwens' mochten bijwonen. Na de show zat de fieldtrip er al weer op en kan ik terug kijken op een leuke en leerzame dag!
Vragen die ik beantwoord heb na deze fieldtrip zijn de volgende:
Hoe zit de organisatie precies in elkaar op onder andere het gebied van personeel, visie, missie, strategie, waarden, informatiestromen, faciliteitenstromen, marketing, concurrentiepositie etc?
Zowel de missie als de visie van het Dolfinarium zijn op twee punten gemaakt, namelijk voor het park zelf en voor educatie. Dit doen ze omdat ze een educatief punt moeten hebben in het park omdat ze anders geen subsidie mogen ontvangen van de overheid.
De missie's van het Dolfinarium zijn:
Park: We laten mensen genieten van een unieke en oorspronkelijke natuurbeleving.
Educatie: Mensen inspireren om meer te willen weten en doen aan natuurbehoud.
De visie's van het Dolfinarium zijn:
Park: Als leider op het gebied van entertainment met zeezoogdieren brengt het Dolfinarium emoties tot leven.
Educatie: Onze passie en respect voor zeezoogdieren en omgeving delen.
De doelgroep die het Dolfinarium gebuikt is onderverdeeld in verschillende functies:
Primair: Vrouwen (30 - 45 jaar)
Secundair: Kinderen (4 - 10 jaar) en families met kinderen (4 - 10 jaar)
Tertiar: Business tot business en 55+.
Welke plek neemt de organisatie in de vrijetijdssector en/of specialisatie van jou keuze in?
Het Dolfinarium is een van de weinige zeezoogdieren parken in de wereld. Dit is gunstig maar dat wil niet zeggen dat ze geen concurrentie hebben van andere dierenparken in Nederland en omstreken. Maar zeker nu dat Morgan de orka tijdelijk in het Dolfinarium verblijft, sinds dat ze gestrand is op het strand in Nederland, staan ze sterk. Dit omdat de orka natuurlijk veel mensen trekt en omdat de dichtbijzijnde zeezoogdieren park die orka's heeft in Frankrijk ligt.
Wat valt je op aan de organisatie?
Wat mij opviel is dat de interactie tussen mens en dier heel erg belangrijk is. Ze doen dit samen. Wanneer een dier geen zin heeft nou dan niet, ze behandelen de dieren met respect. Iedereen heeft wel eens geen zin om iets te doen en de dieren net zo goed niet.
Wat doet de organisatie goed?
De primaire doelgroep van het Dolfinarium zijn vrouwen tussen 30 - 45 jaar. Dit doen ze goed omdat dit de moeders zijn die besluiten of dat ze wel of niet naar het Dolfinarium gaan.
Wat doet de organisatie minder goed?
De tijden van de shows en voorstellingen zijn zo dat je niet iedere show/voorstelling kunt gaan bekijken. Je kan dit ook als iets goeds zien omdat mensen dan misschien voor de shows die ze niet gezien hebben terugkomen maar als je vanuit Branbant of Limburg komt is het een heel stuk rijden en is het niet leuk als je niet alles gezien kunt hebben. Dit omdat die mensen waarschijnlijk niet zo snel terugkomen.
Waar zie je verbeterpunten?
Het Dolfinarium zou wel een keer alle gebouwen opnieuw mogen schilderen dat geeft alles al een betere uitstraling. Nu zie je dat het allemaal al lang geleden een keer opgeknapt is. Het oogt een beetje verouderd.
Zou je werkzaam willen zijn bij de organisatie? Waarom wel/niet?
Ik zou niet werkzaam willen zijn bij het Dolfinarium. Ik vind het Dolfinarium heel leuk vind om een dagje te bezoeken maar ik heb niet zo heel veel met zeezoogdieren en ik denk dat het wel belangrijk is om iets met de dieren te hebben voordat je er gaat werken. Ook wanneer je de dieren niet traint.
Wat zijn je belangrijkste leerpunten van de fieldtrip?
Mijn belangrijkste leerpunt is dat er een groot veschil is tussen de organisatie van een attractiepark en een dierenpark. Dit omdat het bij een attractiepark om de gast gaat maar bij een dierenpark zijn de dieren het belangrijkste en daarna de gasten (zonder dieren, geen gasten, geen inkomsten). Een dierenpark moet zijn organisatie dus aanpassen aan de dieren in plaats van aan de gasten. Dit wil niet zeggen dat de gasten niet belangrijk zijn, in tegendeel zelfs want als er geen gasten komen kunnen ze de dieren ook niet meer verzorgen en houd alles dus op. Het is cirkel die steeds gevolgd moet worden.
Hoe heeft deze fieldtrip bijgedragen aan je werkveldoriëntatie?
Deze fieldtrip heeft zeker bijgedragen aan mijn werkveldoriëntatie. Dit omdat het Dolfinarium ook onder de Theme Parken valt en ik Theme Park Management ga studeren.
woensdag 16 februari 2011
Grotten van Valkenburg
Fieldtrip 1, jaar 2
Op donderdag 24 februari heb ik mijn eerste fieldtrip van jaar 2 gehad naar De Grotten van Valkenburg. De fieldtrip naar De Grotten van Valkenburg begon met een rondleiding door de fluwelengrot. De begeleider vertelde verschillende verhalen over de grot. Na ongeveer driekwartier zat de rondleiding erop en kregen we een oefening voor onze teambuilding. Helaas was deze oefening niet makkelijk op te lossen en heeft hij het uitgelegd. Achteraf was het een makkelijke oefening.
Daarna zijn we naar een klein hotel, boven op de berg gegaan. Hier kregen we onze interactieve opdracht. Die bestond uit het bedenken van een nieuw concept voor de grotten. Er moest beleving in zitten en een lang uithoudingsvermogen hebben. Dit concept moest per groep gepitcht worden.
Na de opdracht werd de dag afgesloten met een spooktocht. Een animator vertelde eerst buiten een verhaal. Toen we binnen in de grot kwamen ging hij verder met het verhaal waar hij gebleven was. De grot was donker en werd alleen verlicht door zijn kaarsje. Hij gaf ons de opdracht om in een rij achter elkaar te gaan staan. Hij verdween en wij bleven achter in een donkere grot met de opdracht dat we het touw moesten volgen.
Aan het einde van de tocht legde hij uit wat dit te maken had met beleving.
Ik vond deze fieldtrip over het algemeen niet zo interessant, maar wel nuttig. Helaas hebben we niet veel over het bedrijf te horen gekregen. Hierdoor heb ik geen beeld van het bedrijf zelf en hun activiteiten. Verder was het wel heel nuttig dat hij uitlegde wat het allemaal met beleving te maken had. En dat je met weinig al veel beleving kunt creëren.
Vragen die ik beantwoord heb na deze fieldtrip zijn de volgende:
Hoe zit de organisatie precies in elkaar op onder andere het gebied van personeel, visie, missie, strategie, waarden, informatiestromen, faciliteitenstromen, marketing, concurrentiepositie etc?
Jut&Jul Producties, Valkenburg aan de Geul kent vele onderaardse gangenstelsels! Vaak diep verscholen in bos of veld en niet meer toegankelijk.
Er zijn echter ook diverse van deze stelsels waar u als bezoeker een keur aan activiteiten kunt beleven. Rondleidingen, sportieve activiteiten, creatieve workshops, spooktochten. Het is maar een greep uit de vele mogelijkheden.
Naast het beheer en behoud van alle bestaande activiteiten worden er ook jaarlijks diverse themadagen in en rondom de grotten georganiseerd. Oktober mergelmaand en het ondergronds kerkenpad zijn hier succesvolle voorbeelden van. Bookmark dus deze site en blijf op de hoogte van alle nieuwe evenementen.
Welke plek neemt de organisatie in de vrijetijdssector en/of specialisatie van jou keuze in?
Toverland neemt een sterke positie in. Dit komt omdat ze het grootste indoor attractiepark van Europa zijn.
Wat valt je op aan de organisatie?
Het zit vrij simpel in elkaar. De structuur is niet helemaal duidelijk maar voor zover ik het heb kunnen inschatten is het niet lastig. De directeur doet tevens de marketing en hieronder zitten gewoon een paar personeelsleden die de taken uitvoeren van uitvoerend personeel.
Wat doet de organisatie goed?
Ze weten de mensen op de juiste manier te raken tijdens de spellen en activiteiten die hier plaats kunnen vinden. De real-life figuren zijn zeer goed, dit geeft het gehele concept een extra dimensie.
Wat doet de organisatie minder goed?
Inspelen op de gastbehoefte, bijvoorbeeld een toilet. Mensen reizen gemiddeld een aantal uur en willen voor de attractie nog even een toilet bezoek plegen. Er is 1 toilet voor ongeveer honderd mensen.
Waar zie je verbeterpunten?
Allround aankleding en de mensen al meenemen vanaf minuut 1 dat je aankomt. Als de organisatie dit doet is het nog makkelijker om zo de gehele groep in een positieve flow te krijgen. Extra toiletfaciliteiten maken.
Zou je werkzaam willen zijn bij de organisatie? Waarom wel/niet?
Ik zou het zeker te weten wel zien zitten om bij deze organisatie een aantal jaartjes mee te draaien, hierbij zou dan ik voornamelijk de positie van beleving willen vervullen of iets in de marketing.
Wat zijn je belangrijkste leerpunten van de fieldtrip?
Voor mij persoonlijk zijn er een paar leerpunten die ik heb opgedoken. Met heel simpele middelen kun je al een beleving creëren. Het gaat voornamelijk om mensen entertainen en deze een goede beleving mee willen geven.
Hoe heeft deze fieldtrip bijgedragen aan je werkveldoriëntatie?
Deze fieldtrip heeft positief bijgedragen in mijn werkveldoriëntatie, aangezien ik zelf later zoiets wil ondernemen. Hierdoor ben ik met veel energie en positiviteit hier naar toe gegaan. Door middel van simpele ingrediënten kunnen we al een beleving creëren en hierdoor hoeft een goede beleving niet duur te zijn.
Op donderdag 24 februari heb ik mijn eerste fieldtrip van jaar 2 gehad naar De Grotten van Valkenburg. De fieldtrip naar De Grotten van Valkenburg begon met een rondleiding door de fluwelengrot. De begeleider vertelde verschillende verhalen over de grot. Na ongeveer driekwartier zat de rondleiding erop en kregen we een oefening voor onze teambuilding. Helaas was deze oefening niet makkelijk op te lossen en heeft hij het uitgelegd. Achteraf was het een makkelijke oefening.
Daarna zijn we naar een klein hotel, boven op de berg gegaan. Hier kregen we onze interactieve opdracht. Die bestond uit het bedenken van een nieuw concept voor de grotten. Er moest beleving in zitten en een lang uithoudingsvermogen hebben. Dit concept moest per groep gepitcht worden.
Na de opdracht werd de dag afgesloten met een spooktocht. Een animator vertelde eerst buiten een verhaal. Toen we binnen in de grot kwamen ging hij verder met het verhaal waar hij gebleven was. De grot was donker en werd alleen verlicht door zijn kaarsje. Hij gaf ons de opdracht om in een rij achter elkaar te gaan staan. Hij verdween en wij bleven achter in een donkere grot met de opdracht dat we het touw moesten volgen.
Aan het einde van de tocht legde hij uit wat dit te maken had met beleving.
Ik vond deze fieldtrip over het algemeen niet zo interessant, maar wel nuttig. Helaas hebben we niet veel over het bedrijf te horen gekregen. Hierdoor heb ik geen beeld van het bedrijf zelf en hun activiteiten. Verder was het wel heel nuttig dat hij uitlegde wat het allemaal met beleving te maken had. En dat je met weinig al veel beleving kunt creëren.
Vragen die ik beantwoord heb na deze fieldtrip zijn de volgende:
Hoe zit de organisatie precies in elkaar op onder andere het gebied van personeel, visie, missie, strategie, waarden, informatiestromen, faciliteitenstromen, marketing, concurrentiepositie etc?
Jut&Jul Producties, Valkenburg aan de Geul kent vele onderaardse gangenstelsels! Vaak diep verscholen in bos of veld en niet meer toegankelijk.
Er zijn echter ook diverse van deze stelsels waar u als bezoeker een keur aan activiteiten kunt beleven. Rondleidingen, sportieve activiteiten, creatieve workshops, spooktochten. Het is maar een greep uit de vele mogelijkheden.
Naast het beheer en behoud van alle bestaande activiteiten worden er ook jaarlijks diverse themadagen in en rondom de grotten georganiseerd. Oktober mergelmaand en het ondergronds kerkenpad zijn hier succesvolle voorbeelden van. Bookmark dus deze site en blijf op de hoogte van alle nieuwe evenementen.
Welke plek neemt de organisatie in de vrijetijdssector en/of specialisatie van jou keuze in?
Toverland neemt een sterke positie in. Dit komt omdat ze het grootste indoor attractiepark van Europa zijn.
Wat valt je op aan de organisatie?
Het zit vrij simpel in elkaar. De structuur is niet helemaal duidelijk maar voor zover ik het heb kunnen inschatten is het niet lastig. De directeur doet tevens de marketing en hieronder zitten gewoon een paar personeelsleden die de taken uitvoeren van uitvoerend personeel.
Wat doet de organisatie goed?
Ze weten de mensen op de juiste manier te raken tijdens de spellen en activiteiten die hier plaats kunnen vinden. De real-life figuren zijn zeer goed, dit geeft het gehele concept een extra dimensie.
Wat doet de organisatie minder goed?
Inspelen op de gastbehoefte, bijvoorbeeld een toilet. Mensen reizen gemiddeld een aantal uur en willen voor de attractie nog even een toilet bezoek plegen. Er is 1 toilet voor ongeveer honderd mensen.
Waar zie je verbeterpunten?
Allround aankleding en de mensen al meenemen vanaf minuut 1 dat je aankomt. Als de organisatie dit doet is het nog makkelijker om zo de gehele groep in een positieve flow te krijgen. Extra toiletfaciliteiten maken.
Zou je werkzaam willen zijn bij de organisatie? Waarom wel/niet?
Ik zou het zeker te weten wel zien zitten om bij deze organisatie een aantal jaartjes mee te draaien, hierbij zou dan ik voornamelijk de positie van beleving willen vervullen of iets in de marketing.
Wat zijn je belangrijkste leerpunten van de fieldtrip?
Voor mij persoonlijk zijn er een paar leerpunten die ik heb opgedoken. Met heel simpele middelen kun je al een beleving creëren. Het gaat voornamelijk om mensen entertainen en deze een goede beleving mee willen geven.
Hoe heeft deze fieldtrip bijgedragen aan je werkveldoriëntatie?
Deze fieldtrip heeft positief bijgedragen in mijn werkveldoriëntatie, aangezien ik zelf later zoiets wil ondernemen. Hierdoor ben ik met veel energie en positiviteit hier naar toe gegaan. Door middel van simpele ingrediënten kunnen we al een beleving creëren en hierdoor hoeft een goede beleving niet duur te zijn.
Abonneren op:
Posts (Atom)